Paylaş |
|
Tweet |
Köpeklerin, özellikle yavru köpeklerin sahiplerine ihtiyaçları vardır. Yavru köpek bakımında, sahibin sorumluluğu daha fazladır. Köpek bakımında en öncem verilmesi gereken şey, günlük olarak köpeğin sağlığı hakkında gözlem yapmaktadır. Köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olduğunda bunu farklı ses ya da hareketlerle anlatmaya çalışır. Bu nedenle köpeğinizin hareketlerini bilmeli, nerede hangi hareketi sergilediğini öğrenmeli ve yapmayacağı bir hareketi yaptığında, ters giden bir şeyler olduğunu anlamalısınız. Köpeğinizin herhangi bir hastalığı durumunda, hemen veteriner hekime başvurmalısınız.
Köpeğinizi eve getirdiğiniz andan itibaren, evin içinde rahat etmesini sağlamalısınız. Bunun için köpeğinize ait bölgeler bulunmalıdır. Evde köpeğiniz rahatça hareket etmeli ve benimsemelidir. Beslenmesine de son derece dikkat edilmelidir. Uygun mamalar tercih edilmeli ve yaş aralığına göre öğünler belirlenmelidir. Kaliteli mamalar tüketilmesi halinde, köpeğiniz sağlıklı ve uzun bir ömür geçirecektir. Köpekler cinslerine göre, farklı sıklıklarla yıkanmalıdır. Tüy yapısına uygun şampuanlar, köpeğiniz için yararlıdır. Düzenli olarak tüylerin taranması gerekir.
Tarama işlemi, kan dolaşımını hızlandırdığı için, birçok hastalığı da önlemiş olur. Köpeğinizi mutlaka el ile kontrol etmelisiniz. Bunu köpeğinizi endişelendirmeden elinizle, seviyormuş gibi yapmalısınız. Vücudunda herhangi bir şişlik ya da kesik olduğunda ve elinizde kontrol ettiğiniz bölgelerde canını acıtan bir bölge olduğunda veteriner hekime gösterilmelidir. Diş eti problemleri köpeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle dişleri sürekli olarak kontrol edilmelidir. Köpeğinizin rahat hareket etmesi içinde patilerini ve tırnaklarını kontrol etmeniz gerekir.
Köpeklerin hayatında egzersizin önemi büyüktür. Sağlıkları açısından faydalıdır. Köpekler enerjilerini egzersiz yaparak atarlar. Evde kapalı kalmış bir köpek bu enerjiyi atamadığı için, evde eşyalara zarar verebilir ve hiperaktif olabilir. Egzersiz köpeğinizin vücut sağlığını korur. Sizinle birlikte yürüyüş yaparak ya da oyun oynayarak köpeğiniz egzersiz yapabilir. Birçok farklı şekilde egzersiz yapılabilir. Bu tamamen köpek ile sahibin karar vereceği bir durumdur. Köpeğinizin sosyalleşmesi açısından da egzersiz son derece önemlidir. Köpeğiniz ile yaklaşık 20 dakika boyunca yürüyebilirsiniz.
Bunun dışında yarım saat oyun oynamanız günlük egzersiz ihtiyacını gidermesi için yeterli olacaktır. Egzersizden önce dikkat edilmesi gereken şey, köpeğinizin aç olmasıdır. Dışarıya çıkartılmadan önce yemek yedirilmemelidir. Karnı dolu olan bir köpek istediği şekilde rahat hareket edemez ve enerjisini atamaz. Egzersizler köpeğin cinsine göre de ayarlanmalıdır. Gelişim sürecini uzun sürede tamamlayan ırklar için çok ağır egzersizler yaptırılmamalıdır, özellikle yavruyken.
Yavru köpekler, yetişkin köpeklerden ayıran en önemli özelliklerinden biri de beslenme alışkanlığıdır. Yavru köpeklerin mamaları özel olarak seçilmelidir. Çikolata, kahve gibi besinlerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Özellikle yavru köpeklere kemik verilmemelidir. Yutma sırasında, sindirim sisteminde yırtılma ve yırtma riskleri vardır. Şekerli gıdalar ise obeziteye neden olur. Obezite köpeklerin, birçok organına zarar verebilir ve bu da kötü bir ölüme neden olabilir. Yemek ihtiyacı yavru köpeklerde daha fazladır. Yavru köpeklerin mideleri, yetişkinler kadar büyük değildir. Bu nedenle günde en az 3 öğün olarak beslenmelidir.
Beslenme sırasında mutlaka sürekli yenilenen, taze su bulundurulmalıdır. Beslenme alışkanlığı kadar, beslenme yeri ve zamanı da önemlidir. Her gün besinin aynı saatlerde ve aynı yerde verilmesi ve köpeğin bu duruma alıştırılması gerekilir. Kendi yemeğinizde köpeğinize verirseniz, köpeğiniz mamasını yemeği reddedebilir. Bu nedenle bunu alışkanlık haline getirmemelidir. Hiçbir yavru köpek cinsine aşırı kilo aldırılmamalıdır. Herhangi bir durumda mamasına ek olarak vitaminle kullanılabilir. Ancak bu vitaminler, veteriner hekim tarafından doğru bir beslenme listesi ile verilmesi gerekir.