Paylaş |
|
Tweet |
Köpeklerin beslenme, ağız ve diş bakımı, sağlık kontrolleri, temizlik gibi bakımlarının yanında bir köpeğin eğitilmesi de bu bakımlar kadar, hatta bu bakımlardan saha fazla üzerinde durulması gereken bir konudur. Eğitilmemiş bir köpekle aynı ortamda bulunmak çok zordur. Eğitim almayan köpekler sahiplerinin sözünü dinlemez, çevresindeki diğer insan ve kedi, köpek gibi evcil hayvanlarla iyi geçinmeyip saldırgan tavırlar sergiler ve sizi ve çevrenizdeki insanları rahatsız ederler. Bir köpeğin sosyalleşmesi için eğitim son derece önemlidir. Köpeklerin eğitimi ilk doğdukları andan itibaren başlamadır ve temel köpek eğitimi 15 aylık olana kadar sürmektedir. 15 aylıktan sonra temel köpek eğitimi alan köpekler 15 aydan sonraki 18. aya kadar olan 3 aylık dönemde de istenirse K9 eğitimi, koruma ve bekçilik eğitimi, devriye eğitimi ve keşif eğitimi gibi özel konularda eğitilebilir.
Yeni doğan bir köpeğe ilk verilmesi gereken onu sevdiğimizi, onun dostu olduğumuzu göstermektir. 1 ayını dolduran köpekler ele alınıp sevilmelidir. Aksi takdirde ileriki aylarda köpek sevilirken korkak ve ürkek tavırlar sergiler. Köpeğinizin 6 aylık olana kadar yapmanız gerekenler diğer eğitimler ise isim verme, yeme-içme alışkanlığı kazandırma, tasmaya alıştırma ve duyu organlarını geliştirme olarak sıralanabilir. Köpeğinize bir isim vererek köpeğinizin bu ismi benimsemesini ve öğrenmesini sağlamalısınız. Köpeğinize bu isimle hitap ettiğinizde köpeğiniz kendisine seslenildiğini anlamalıdır. Köpeklere yeme-içme alışkanlığı kazandırılması da gelişimleri ve sindirim sistemleri için önemli olmakla birlikte köpekler ilk 6 ayına kadar alıştıkları yeme-içme düzenini bir ömür boyu devam ettirirler.
Bu nedenle bu dönemde iyi bir yeme-içme alışkanlığı kazandırılmalı, gelişi güzel besinlerle ve saatlerde beslenmemelidir. Köpeklerin tasmaya alışmaları da bu dönemde öğretilir. İleri dönemlerde köpeklerin tasmalara alışması zorlaşır. Bundan dolayı iki tarafı da deri olan yumuşak bir tasma takıp köpeğinizin tasmaya alışmasını bu dönemde sağlamalısınız. Köpeğinizin egzersizlerle koku, tat, duyma, görme, hissetme gibi duyu organlarını geliştirmelisiniz.
Köpeğiniz 6 aylık olduğunda ise 1 yaşına kadarki dönemde ufak tefek tek kelimeli komutları öğretmeli ve fiziki yapılarını güçlendirmek için egzersizler yaparak eğitimine devam etmeniz gerekmektedir. Bu dönemde gel, git, bak, yat, kalk, otur gibi tek kelimelik kelimeler öğretilmeli, bu kelimeler söylendiğinde ne yapması gerektiği öğretilmelidir. Fiziki yapılarını geliştirmek için de onunla ufak tefek oyunlar oynayarak yüksek atlama, uzun atama, tırmanma, denge gibi egzersizler yapmanız gerekmektedir. Ayrıca köpeğinizin tuvalet eğitimi de bu dönemde başlanması gereken bir eğitimdir.
Köpeğinizin 12-15 aylık döneminde ise temel ve itaat eğitimlerinin yanında fiziki yapısını güçlendirmek için yapılan egzersizlere devam edilmelidir. Temel itaat eğitimi, tam anlamıyla köpeğinizin sizin verdiğiniz her emri yerine getirmesini amaçlayan bir eğitimdir. Temel itaat eğitiminin bir diğer önemi ise temel itaat eğitimi ileride köpeğinize verilecek özel eğitimlerin temelini oluşturmasıdır. Eğer köpeğinize temel köpek eğitiminin yanında özel bir eğitim de aldıracaksanız temel itaat eğitimini iyi yapmalısınız. İleri itaat eğitimde ise amaç köpek sahibinin köpek üzerinde etkisini artırmak ve köpekle sahibi arasındaki güveni en üst seviyeye çıkarmaktır. Eğer köpeğiniz çok uzaktaysa ve bu mesafeden verdiğiniz her emri harfiyen uyguluyorsa ileri itaat eğitimi başarı ile tamamlanmış demektir.
Köpeklerin temel eğitimi 15 aylıkken ve ileri itaat eğitiminin tamamlanmasıyla biter. Bundan sonra eğer köpeğinize vermek istediğiniz özel bir eğitim varsa bu eğitimlere başlayabilirsiniz. Köpek eğitimi zor bir eğitim süreci olduğundan köpeğinizin eğitimi için uzman bir eğiticiden de yardım alabilirsiniz. Ancak her iki durumda da eğitim sırasında köpeğinizin yanında bulunmanız önemlidir.