Paylaş |
|
Tweet |
Temel itaat eğitimi tasmalı eğitim olarak da bilinen evrensel adı ‘’ leash obedience ‘’ olan eğitimin ilk basamağı olmaktadır. Temel itaat eğitimleri köpeklerin sevk kayışına bağlı kalınarak almış oldukları birkaç komuttan oluşmaktadır. Temel itaat eğitimi almış köpekler açık hava alanlarına çıkarılması elbette mümkün olup ancak tasmasız komutları maalesef alamamaları anlamına gelmektedir. Temel itaat eğitimi komutları şöyle açıklanabilir:
1) Takip komutu: Köpekler tasmaları takılı halde sahiplerinin etrafında dönmemek, bacaklarının arasından geçmemek, kıyafetlerini çekiştirmemek, sahibini başka bir yere çekmemek kaydıyla sahibinin tempolu adımlarına ayak uydurarak yanında yürüdüğü sahibi durduğu anda durduğu yürümeye başladığı anda yürüdüğü tabi bu komutu sözsüz sahibinin hareketleri eşliğinde yerine getirebildiği bir komuttur.
2) Otur komutu: Kişilerin köpeklere söylemiş oldukları bu komut köpeklerin oldukları yere oturup beklemeleri anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle köpekler sahiplerinden ikinci bir komutu alana kadar oldukları yerde beklemektedirler. Diğer ülkelerde ‘’ otur komutu ‘’ böyle değerlendirilmektedir. Ne yazık ki bizim ülkemizde bazı köpek eğitmenlerince kabul görmüş otur ve bekle komutları ardı ardına söylenen iki ayrı komut olarak köpek sahiplerine öğretilmektedir. Bazı köpek eğitmenlerince bu durum şöyle değerlendirilmektedir: Otur komutu köpeğin beklemesi anlamını taşırken bir de bekle gibi gereği olmayan bir komut söylenmektedir. Zaten köpekler otur komutunu aldıklarında beklemektedirler. İkinci defa bekle demek komut sayısını arttırmak için söylenen ve hiçbir işlevi olmayan bir sözdür.
3) Yat komutu: Köpeklere otur komutundan hemen sonra söylense de genellikle, aslında köpek koşturulurken, yürütülürken de köpeğe ‘’yat ‘’ komutunun verildiği anda köpeğin bu komutu yerine getirmesi gerektiği düşünülmektedir. Yani sadece oturur pozisyondan sonra köpek yatar pozisyona geçer anlayışı yine bazı köpek eğitmenlerine göre yanlıştır. Aynı şekilde yat-bekle gibi bir komut vermek de sadece yukarıda bahsedildiği gibi komut sayısını arttırmak üzere söylenmiş sözlerdir. Bu aşamada da köpek yattığı an ikinci komutu alana kadar beklemektedir. Bir önceki komutta dahil olmak üzere bu son iki komut köpeklerin saatlerce sahiplerinden gelecek olan ikinci komutu almayı beklemeleri anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla köpek sahipleri bu bilgiler ışığında gözlerini daha iyi açmalıdırlar. Böylece yanlış bilgi yığılmasından da kurtulmuş olacaklardır. Aslında işin özü mantıkta yatmaktadır. Sadece biraz zihinsel işlev konuyu anlamaya gayette yardımcı olacaktır.
4) Hayır komutu: Köpeklerden istenilmeyen davranışların yapılmaması için onlara verilen komuttur. Ancak birçok kişinin bu komutu verirken yaptığı yanlışlık defalarca hayır, yapma, hayır, dur gibi köpeğe verilen komuta netlik kazandırılmadan söyleniyor olmasıdır. Köpek de bu tekrarlamalar karşısında gözlenmesi de mümkündür ki ‘’hayır’’ komutunu alamamaktadır. Dolayısıyla o hareketten bu harekete geçiş gösterip durmaktadır. Örneğin: Kişi köpeğinin suya atlamasını istemiyorsa yalnızca ‘’hayır’’ demesi yeterli olacaktır. Köpek komutu alıp durduğunda arkasından sahibinin üzerine atlayıp oyun oynamak istediğinde kişi buna o an itibariyle uygun değilse ‘’otur’’ komutunu vererek tekrarlanan sözlerden kaçınarak komutlara netlik kazandırarak köpeğinin komutları daha da kolay almasını sağlamış olacaktır.
Köpeklerin komutlara uygunluğu doğrultusun da ‘’aferin’’ gibi olumlu sonuç belirten ve kişinin köpeğine karşı memnuniyetinden ötürü söylediği köpek için bir pekiştire olmaktadır. Hatırlatılmak üzere aferin bir komut niteliğini almamaktadır. Genel olarak temel itaat eğitimi yukarıda bahsedildiği üzere sadece birkaç komuttan oluşmuş bir eğitimdir. Ancak bazı köpek sahiplerince eğitim içeriğinin azlığı şikâyet konusu olmaktadır. Kişiler köpeklerinden bekledikleri ileri davranışlara sahip olmadan önce temel itaat eğitimi bir sonra ki ileri itaat eğitimi için temel atma niteliğindedir. Bu eğitimden sonra kişiler köpek eğitmenleri ile köpeklerinden ne istedikleri konusunda diyaloğa geçmelidirler. Temel itaat eğitimi diğer eğitimlerin başlangıcıdır kanısı bilindiği takdir de kişiler de temel itaat eğitimine ödedikleri maddiyatın boşa gitmediğini anlayacaklardır.