Paylaş |
|
Tweet |
Bilindiği gibi köpekler sahiplerine sadakatleri ile onların en büyük dostlarıdır. İster eğitimli olsun ister eğitimsiz olsun tüm köpeklerin yaradılışlarından gelen en büyük özellik sadakatli birer dost olmalarıdır. Ancak eğitimli köpekler sahiplerinin yaşamını olumlu yönde etkilemektedir. Sokak köpekleri sahipsiz belli bir eğitimden uzak doğal çevrede gelişi güzel yaşayan köpeklerdir. Sokak köpeklerinin eğitimleri diğer normal eğitimli köpeklere göre oldukça zordur. Çünkü eğitimler küçük yaşta başladığında ileriki dönemler için daha faydalı olmaktadır. Bu nedenle belli bir olgunluğa erişmiş sokak köpeklerinin eğitimleri diğer köpeklere göre daha zor olmaktadır. Bir köpek için itaat eğitiminin en ideal olduğu dönem köpeğin ilk 5 aylık dönemidir. 5 Aya kadar çok fazla eğitim verilemez ancak 5 aylık süre itibari ile itaat eğitimi alan köpekler temel eğitimlerini tamamlamış olmaktadırlar.
Sokak köpeklerinin eğitimleri için sokak köpek eğitmeni görevinde görevli olan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler köpeklerin eğitimleri konusunda eğitimli ve uzmandırlar. Öncellikle köpeklerin temel eğitimleri olan itaat eğitimi ve akabinde ileri itaat eğitimi ile sokak köpeklerini normal eğitimli köpeklerin seviyelerine getirmektedirler. Sokak köpek eğitmenleri öncellikle sokak köpeklerini itaat eğitimleri için koşullandırmaktadırlar. Bu eğitimler genellikle belediyelerin belirlediği barınaklar ile hayvan severlerin kurmuş olduğu dernekler bünyesinde belirlenen alanlarda yapılmaktadır. Köpeklerin koşullandırılması köpeklerin itaat eğitimlerinden önce ne yapmaları gerektiği konusunda uyum sürecini aşmaları nedeni ile çok önemlidir. İlk önce köpeklere yapmaları gereken işler ile ilgili elle komut verilir. Hatta ilk etapta eldeki kayış yardımı ile köpeklerin komutları algılaması ve algıladıkları komutlara uyum göstermeleri öğretilir.
Daha sonra kayış bırakılarak ileri itaat eğitimi denilen sadece el hareketleri ile otur, kalk, yat, yürü gibi komutlar ile köpekler disipline edilmektedir. Verilen komutlara olumlu cevap verilen köpeklere aferin diyerek ufak bir sosis ödülü vermek köpeklerin koşullu şartlanması için oldukça önemlidir. Özellikle söz konusu sokak köpekleri ise bu durum fazlası ile önemlidir. İlk etapta verilen komutları eğitmenin yardımı ile yapan köpekler ilerleyen süreçte eğitmenin vereceği komutları eğitmenin yardımı olmadan kendileri yapacaklardır. Burada yapılan her olumlu haraketlin ödüllendirilmesi çok önemlidir. Olumlu davranış gösteren ve verilen komutları tam anlamı ile yapan köpeklere ödüller zamanla azaltılır ve ödül olarak eğitmeni tarafından okşanır. Köpeğin sahibi ya da eğitmeni tarafından okşanması da köpek için bir ödüldür.
Sokak köpek eğitmenleri sokak köpeklerini öncelikle tasma ile yürüyüş yapma eğitimi verirler. Bu eğitimdeki ana amaç köpeğin sizinle uyumlu olmasını sağlamaktadır. Eğer köpek eğitmenden önce ve hızlı gidiyorsa eğitimen tasmayı sert bir şekilde çeker ve köpek zamanla eğitmeninden ya da sahibinden hızlı yürümemesi gerektiğini anlar. Ya da yürürken çok geride kalıyorsa yine aynı şekilde eğitmen tarafından tasma ileriye doğru hızlı bir şekilde çekilerek köpeğin eğitmeni ile birlikte yürümesi gerektiği öğretilir. Yapılan bu eğitimde her doğru harekette verilecek ödül ile de köpeğin öğrenimi daha da kolay olacaktır.
Sokak köpek eğitmenleri köpeklerin tuvalet eğitimlerinde gazete yöntemini kullanmaktadırlar. Öncelikle köpeğin tuvaletini yaptığı yere gazete götürürler ve katı ya da sıvı dışkısı bu gazete ile bütünleştirilir. Eğitmen bu gazeteyi daha sonra köpeğin tuvaletini yapmasını istediği yere bırakarak köpeği tasma ile bu gazeteye götürerek koklatır. Köpek daha sonraları tuvaletini yapması gerektiği yeri bu sayede öğrenmiş olur. Bu eğitimde de ödül sistemi çok önemlidir.
Bilindiği gibi tüm köpeklerin yaradılışlarındaki en büyük özellik çevik ve hareketli olmalarıdır. Çevik ve hareketli olan köpeklerin içlerinde bulunan enerjilerini günlük atmaları gerekmektedir. Bu nedenle eğitmenler tarafından köpeklerin enerjilerini atmaları için çeşitli eğlendirici oyunlar planlanmaktadır. Bu oyunlar aynı zamanda köpeklerin sosyalleşmeleri için de çok önemlidir.