Paylaş |
|
Tweet |
İtaat eğitiminde önemli komutların başında gelen otur komutu köpeğin kontrol altına alınabilmesi adına eğitimin sürecinin en başında öğretilmesi gerekir. Peki, k9 alman kurdu eğitimi nasıl verilir?
Köpekler özgürce yürümeyi çok sevdiklerinden dolayı, sahibin onu dışarı çıkaracağı esnada sevinir ve hoplayıp zıplayarak sevincini belli etmeye çalışır. bu hareketler nedeniyle de sahibinin köpeğe tasma takması zor bir hal alır. Böyle bir durumda köpeği sakinleştirmek adına otur komutu verilir ve tasma rahat bir şekilde takılır. Köpek bu şekilde sakinleşir ve kendi aklında dışarı çıkarken mutlaka tasmasının takılması gerektiği fikri oluşur. Köpek bir sonraki gezintiye çıkma durumunda sahibi tasmayı eline alır almaz kapının yanında oturarak, tasmasının takılması için sahibini bekler. Köpek böyle bir davranış sergilediği zaman mutlaka ödüllendirilmesi gerekir.
Tasma takma işlemi tamamlandıktan sonra köpeğin kendini lider görmemesi adına kapıdan ilk çıkan kişinin mutlaka sahibi olması gerekir. Köpek sahibi dışarı çıktıktan sonra da gel komutu verilerek köpeğin gelmesi sağlanmalıdır. Köpeğin yemek yediği sırada, yürüyüş esnasında veya oyuna başlamadan ya da bitirdikten sonra otur komutunun verilmesi köpeğin tepkilerini kontrol altına alır ve sahibinin lider olduğunu hissetmesini sağlar. Çünkü verilecek olan eğitimden verim alınabilmesi için köpeğin kendini lider olarak görmemesi çok önemlidir. Yavru köpeklerin eğitimlerine yeni başlanılması durumunda, eğitim sırasında köpeğin tasmasının mutlaka takılı olması gerekir. Daha sonra tasmadan tutularak çok kararlı ve yumuşak bir ses tonu ile komut verilmesi gerekir. Komut verildikten sonra köpeğin kalçaları hafifçe bastırılarak köpeğin oturması sağlanmalıdır. Ancak bu eğitim esnasında komut verilirken ses tonu oldukça yumuşak ve kararlı olmalı, bir de köpek verilen komuttan sonra oturursa mutlaka ödüllendirilmelidir.
Köpekler dışarıda sürekli olarak sürü halinde oldukça için her zaman bir lidere ihtiyaçları olur. Liderler sürüde bulunan köpeklerin yiyecek, barınma ve sürüyü korumadan sorumlu tutulurlar. Bunun yanında lider tüm köpeklerden önde yürür, onlardan önce yemek yer, onlardan önce uyur ve oyun zamanına dahi lider karar verir. Evde bakılan köpekte evde yaşayan aile bireylerini bir sürü ve kendisini de o sürünün bir parçası olarak kabul eder. Bu nedenle de bu sürü içerisinde mutlaka bir lider olduğunu hissetmek ister. Bu liderliği hissedemediği takdirde ise kendisini lider olarak görür ve bu durum aile bireyleri ile köpek arasında ki ilişkinin bozulmasına neden olur. Nadirde olsa bazı köpeklerde liderlik özelliği doğuştan olan bir şeydir ve köpeğe devamlı olarak liderin kim olduğunu hatırlatmak gerekir, ancak bazı köpekler ise sahibinin liderliğini hemen kabul edebilir. Köpeğe kimin lider olduğu daha yavru iken öğretilmeye başlanmalıdır.
Yavru köpeğin sahibinin liderliğini kabullenmesi için köpeğin beslenme saatlerinin olması gerekir ve en fazla yirmi dakika yemek yemesine izin verilmelidir. Köpeğe yemek verilmeden önce sahibinin mutlaka yemek yemiş olması gerekir. Köpek ile kesinlikle güç kullanılacak oyunlar oynanmamalıdır. Köpek ile sahibi göz teması kurduğu anda gözlerini kaçıran kişi kesinlikle sahibi olmamalıdır. Köpeğin kesinlikle bir başka insan ya da bir eşyayı ısırmasına müsaade edilmemelidir. Köpek ile sahibi aynı yerde uyumamaya özen göstermelidir ve köpek sahibinin onu sevmesi için yanına gittiğinde kesinlikle taviz verilerek sevilmemelidir.
Köpeğe gel komutu verildiği zaman sinirli bir ses tonunun olmamasına mutlak dikkat edilmelidir. Köpek yanlış bir hareket yaptığı zaman sinirli bir şekilde köpeğe gel diye seslenmek köpeğin aklında yanlış bir şeyler yaptığı için sinirlenen sahibinin onu çağırdığı düşüncesi oluşacaktır. Bu nedenle köpek bir daha ki yanlış davranışı sonrasında sahibi köpeğe gel komutu verse bile köpek sahibinden uzak durması gerektiğini düşünerek sahibinden uzak durmasına neden olacaktır.