Paylaş |
|
Tweet |
Avcılar için köpek seçimi önemli bir noktadır. Köpek alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı özellikler vardır. Bunların başında köpeğin soyu gelir. Dikkat edilen ilk madde köpeğin cinsidir. Bunun yanında köpeğin fiziki özellikleri ve kabiliyeti de önemlidir. Köpek seçiminden sonra özen gösterilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise bu köpeğin eğitimidir. Hatta ve hatta köpeğin eğitimine köpek seçiminden çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Köpeğin cinsi ve yeteneği ne kadar iyi olursa olsun eğitimsiz bir köpek sahibini mutlu edemez. Oysa yaklaşık 6-7 ay düzenli bir şekilde köpeğinize eğitim vererek yıllar boyu rahatça ve keyifle avlanabileceğiniz köpeğinizi yetiştirmiş olursunuz.
Av köpeği köpek eğitimi dendiği zaman eğitimde en önemli unsur köpek ve sahibi arasında bağdır. Bu bağ ne kadar uyumlu olursa köpek ve sahibi o kadar iyi anlaşır böylece çok daha sağlıklı iletişim kurabilirler. Buda eğitim süresinde önemli bir iyileşme sağlar. Yani bu demek oluyor ki işe özenle seçtiğimiz köpeğimizi tanımakla başlayacağız. Köpeğimizin huyunu suyunu öğrendikten sonra onun karakteristik özelliklerine göre eğitim vermeye başlarsak eğitim süreci hem köpek için hem sizin için çok daha verimli olacak ve iki tarafına karşılıklı olarak memnun bırakacaktır.
Çoğunuzun da bildiği gibi av köpeği köpek eğitimi dendiğinde akla gelen belli başlı komutlar vardır. Şimdi en basitinden başlayarak bunları biraz inceleyelim.
1-OTUR: Otur komutu köpek eğitiminde en temel komutlar arasında yer alır. Köpek bu emri kolayca öğrenebilir. Eğitime ilk olarak köpeğiniz bağlıyken başlamanız tavsiye edilir. Köpeğe OTUR! komutunu verdikten sonra onu oturma pozisyonuna almalıyız. Tabi ki ilk başlarda buna uymayarak ayaklanmaya çalışacaktır. Bu durumda köpeğin arkasından birazcık bastırıp, kafasını ise yukarda duracak şekilde kaldırmalıyız. Bir kaç tekrardan sonra köpeğiniz bunu uygun bir şekilde yapmaya başlayacaktır. Bu aşamadan sonra ise yalnızca işaret parmağınızla işaret ederek emrinize itaati ona öğretin. Bir kaç hafta içinde köpeğiniz işaretle oturmayı öğrenmiş olacaktır.
2-BEKLE: Bu komuta başlarken de köpeğinizin bağlı olmasını öneririz. Köpeğinizi oturttuktan sonra elinizle DUR komutu verin. Yavaş hareketlerle karşısına geçmeye çalışın. İlk zamanlarda koşup yanınıza gelen köpeğinizi yerine tekrar oturtarak yeniden DUR komutu verin ve bunu yüksek sesle tekrarlayın. Bir kaç hafta sonra köpeğiniz bu eğitimi almış olacaktır.
3-GEL: İlk iki komuttan sonra bu komutu öğrenmek köpeğiniz için çok kolaydır. Köpeğinizi bir iple bağlayıp otur ve bekle komutunu verdikten sonra karşısına geçerek GEL diyin ve ipi yavaşça kendinize doğru çekin. İlk geldiğinde onu biraz sevmeniz işleri daha da kolaylaştıracaktır.
4-YAT: Köpeğinizi oturttuktan sonra YAT diyerek iki ön ayağını kendiize doğru çekerek onu yatırın. Eğer kalkmaya çalışırsa bunu tekrarlayın. Sırtından hafifçe bastırabilirsiniz. Bunu kolayca öğrenecektir.
5-HAYIR: Bu komutun belirli bir zamanı olmamakla birlikte köpeğinizi aldığınız günden itibaren yapmasını istemediğiniz şeylere sert bir şekilde HAYIR demek ona bu eğitimi vermeye yetecektir.
Köpeğimize temel komutları öğrettikten sonra sıradaki en büyük şey aportu öğretmektir. Aport yapamayan bir av köpeği ile avınız yarım kalmış demektir. Aport için bir takoz parçasıyla işe başlayabilirsiniz. Aport öğrenilmesi zor bir komut olduğundan bu konuda çok sabırlı olmanız gerekmektedir. Köpeğinizi asla dövmeyin. Bu tüm eğitimleri bir anda silip atabilir onu sadece sertçe uyarın. Bir başka husussa köpeğin tüfek sesine alıştırılmasıdır. Buna küçüklükten başlamanız gerekmektedir. Bir mantar tabancası yardımıyla bahçenizde başlayabilirsiniz. Bunun yanında köpeğinizi düdüğe mutlaka alıştırın.