Paylaş |
|
Tweet |
Av köpeklerinin eğitimleri çok hassas ve önemli bir detaydır. Avcı köpeklerinin eğitimleri diğer köpeklere göre eğitimlerinden biraz daha farklıdır. Bu ırkların eğitimleri başlanabilmesi için 6 aydan küçük olmamalıdır. İlk olarak av köpeği eğitim esnasında boynunda mutlaka tasma olmalıdır. Temel itaat kuralları ve komutları onlar için oldukça önemlidir. Temel itaatlerinde ilk olarak ‘OTUR’ ve ‘KALK’ komutları ile başlanmalıdır. Köpeğin en kolay öğrenebileceği emirlerdir. Bu kuralları öğrendikten sonra diğer eğitimler daha kolay geçecektir. Av köpeklerinin eğitimlerinde en önemli detaylardan biri, aport eğitimidir. Avcı köpeklerinin aport eğitimi sağlanmadığı taktirde avlanma konusunda başarılı olamazlar. Av köpeği eğitimi eğitmeni tarafından profesyonel olarak eğitimlerinin sağlanması daha yararlıdır.
Av köpeklerinin özellikle de tüfek sesine alıştırmak, sahiplerinin düdük kullanması ve arazi alanlarda zikzak öğretilmelidir. Av sırasında düdük kullanımı çok faydalıdır. Köpek av esnasında sahiplerinden uzaklaştığı an düdük kullanımı yaparak, köpeği çağırabilirsiniz. Böylelikle sahiplerini rahatlıkla bulabilirler. Bunun yanı sıra, eğitim süreçlerinde ödül verilmelidir. İlk kez av köpeği beslenecekse, eğitimlerinin profesyonel ve deneyimli eğitmenlerin vermesi gerekmektedir.
Avcı köpekleri son derecede akıllı ve zeki köpeklerdir. Koku alma konusunda tüm köpeklerden üstündür. Tüm kokuları rahatlıkla algılayabilirler. Av köpekleri çok eski çağlardan beri avlanmada insanlara yardımcı olmaktadırlar. Sahiplerine oldukça düşkün köpeklerdir. Ev içerisinde beslenebilecek bir köpek değildir. Avlanma ihtiyaçları olduğundan dolayı büyük bahçelerde beslenmesi daha faydalıdır. Her gün avlanma ihtiyacı duyarlar. Enerjileri çok yüksektir. Bu nedenle günlük olarak egzersiz ihtiyaçları karşılanmalıdır. Av sırasında içgüdüsel olarak bir takım davranışlar sergilerler. Koku alma duyuları gelişmiştir. Avını koklayarak izini sürerler ve kolayca avlanmaya geçerler. Hemen ardından sahiplerine haber verirler. Av köpeklerinin birden fazla ırkı vardır. Hepsinin dış görünüşleri, özellikleri ve karakterleri farklıdır. Sadece ortak karakterleri arasında iyi koku alma özelliklerinin olmasıdır. Av köpeklerinin cinsine bağlı olarak renkleri ve tipleri farklıdır.
Av köpeklerinin birden fazla türü vardır. Tüy yapıları genel olarak aynıdır. Ancak tüy özelliklerine göre bakım yapılmalıdır. Av köpeklerinin tümünde tüy bakımı çok önemlidir. Bazılarının tüyleri kısa, bazı türlerinin ise uzundur. Uzun tüye sahip olan av köpeklerinin tüy bakımı daha zorludur. Düzenli olarak haftada 1 kez tüyleri kalın fırçalar ile taranmalıdır. Bunun yanı sıra, av köpeklerinin veteriner tarafından tüm kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Av sırasında sürekli koşturmalarından dolayı patileri düzenli olarak kontrol edilmeli ve özenle davranılmalıdır. Genel olarak bakıldığı zaman ev ortamına ayak uydurmaları biraz zorludur. Ev içerisinde beslendiği taktirde günlük olarak enerjilerini atmalıdırlar. Aksi taktirde av köpeğinin evden kaçmasına ve evi dağıtmasına neden olacaktır. Av köpekleri yeni yerler keşfetmeyi ve aşırı meraklı oldukları için evden kaçmaya meyillidirler.
Bahçeli alanlar onlar için daha uygundur. Bunun yanı sıra, aşıları yavruyken yapılmalı ve hiç bir aşısı geciktirilmemelidir. İç ve dış parazit kapmamaları için su kapları düzenli olarak her gün değiştirilmelidir. Av köpekleri çok fazla yemek ayırt etmezler. Ev yemeklerini severler. Fakat birçok rahatsızlık yaşamamaları için kuru mamalar tercih edilmelidir. Av köpeklerine özel kuru mamalar olmaktadır. Böylelikle daha sağlıklı büyümelerine ve dirençli kalmalarına yardımcı olacaktır. Dışarıdan geldikleri andan itibaren tüyleri kontrol edilmelidir. Kenelere ve pirelere karşı önlemler alınmalıdır. Özellikle de kulak içleri ve gövdeleri kontrol edilmelidir. Tırnakları uzadığı zaman kesilmelidir. Av esnasında uzun tırnaklar ile rahat edemezler. Bu nedenle tırnak bakımları yapılmalı ve uzadığı an kesilmesi gerekmektedir.