Paylaş |
|
Tweet |
Kukır, çocuklar ile çok iyi anlaşabilen, bir oyuncak kadar küçük olmayan ancak bir kurt köpeği kadarda büyümeyen bir köpektir. Bir apartman dairesinde bile çok rahatlıkla bakılabilir. Kurallar konduğu zaman evin küçük çocuğu gibi uyum içerisinde yaşanabilir. Kukırın eve ilk gelmesi, yavru iken sahiplenilmesi tercih edilir. Henüz başka insanlara ve başka evlerin kurallarına alışmadan sahiplenen yavru, evi kendi yuvası, çocukları arkadaşları gibi göreceği için. Eve alışması çok kolay olur. Yavru eve alışana kadar özellikleri geceleri çok ağlayacaktır, bu süreç içerisinde komşuların bilgilendirilmesi, yavruyu eve alıştırma sürecinde strese girilmemesi için iyi olur.
Kukır köpek eğitimi nasıl verilir öncelikle Çiş için, beslenme, uyuma, oyun her biri ayrı ayrı verilir.
– Gece Uykusuna Alıştırma: Kukır köpek eğitimi eve ilk geldiği anda başlanır. Eve gelen yavru köpeğe öncelikle, kendisine ait olan yer belirlenir. Annesinden ayrılan yavru, geceleri tek yatmak istemeyecek ve bir süre ağlayacak, kendisini güvende hissetmek isteyecek küçük bir kulübe veya üzeri kapatıla bilen sepet yatak, yavrunun sakinleşmesini sağlar. Yavru bu kadar ağlarken kukır köpek eğitimi nasıl verilir diye çareler aranır. İlk günlerde geceleri çok ağladığında yanına gidip sakinleştirmek gereke bilir. Sıcak su torbası, yavru ile en çok iletişime geçen kişinin atleti veya çorabı ile sarılıp yavrunun yanına konursa bu koku ve sıcaklık ile daha rahat uykuya dalar. Ağlamasını önlemek için, yuvası haricinde bir yerde yatırılması alışma sürecini uzatır ve ilk zamandan kuralları bozmayan alışan yavru için tekrar kural koymak zorlaşır. Bu süreçte sabırlı ve sakin olmak gerekir.
–Tuvalet Eğitimi: En çok sıkıntı yaşanan tuvalet eğitimidir. Kukır köpek eğitimi nasıl verılır? Sorunun en çok aranan cevabıdır tuvalet eğitimi. Yavru köpeklerin kasları 4-5 aylık olana kadar zayıftır. Dolayısı ile ilk zamanlarda tuvaletini tutmakta zorlanacak ve istenmeyen yerlere çiş yapacaktır. İlk iş olarak kendisi için bir tuvalet yeri belirlenir, tuvalet yeri yavrunun yaşam alanından uzak bir yerde olmalıdır. Küçük çişini tutamayacağı için, her defasında dışarı çıkarmak zor olabilir, dolayısı ile evin içerisinde belirlenen yere çiş yapmasını öğrenmesi gerekir.
Çiş alanı dışındaki yere çiş yaptığı anda bir gazetede parçası ile acıtmadan poposuna vurarak, cezalandırılması ve çiş yapma alanına götürülmesi işleri kolaylaştırır. Dikkat edilmesi gereken çişi yaptığı an cezalandırılmalı, sonrasında cezalandırıldığında neden ceza aldığını anlamayacaktır. Çiş problemini çözmek için, çiş spreyi veya çişini yaptığı, gazete parçasını çiş alanına koyup koku alması yöntemi de işe yarar. Çiş saatlerini sahibinin takip etmesi ve uygun zamanlarda dışarı çıkarması gerekir. er beslenmeden 10-15 dakika sonra tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarılsa, ilk zamanlarda yaşanan ev kazalarının önüne geçirilebilir. Köpekler için, toprağa çiş yapmak çok keyiflidir. Toprağa yapmaya alışan yavru, zorda kalmadığı sürece eve yapmayacaktır.
– Kukır Köpek Eğitiminde Beslenme: Köpekler yemek konusunda seçicidir.
Mamalarını beğenmeyip yemek istemeye bilirler, öncelikle bir veterinere danışılarak doğru mama tercihi yapılmalı. Yemek istemediği zamanlarda ısrar etmeyerek bir süre sonra tekrar verilmeli, ara sıra süt ile karıştırılarak beslenmeye alıştırılmalı. Yavruluk döneminde mama haricinde gıdalar verilmemeli, beslenme saatlerine uygun davranılmalı.
–Yasaklı Bölgelerin Tanımlanması: Yavru köpek, evin içerisinde rahatlık ile dolaşmak ister bu onun en tabi hakkıdır.Kukır köpek eğitiminde yasaklı bölgelerin belirlenmesi tarafların mutlu olması için önemlidir. Ancak evin her tarafının kullanılması çok doğru değildir. Onun için ailenin yeni ferdinin nereleri kullanacağı ve kullanamayacağı alanlar belirlenmelidir. Koyulan kuralların uygulanmasında kararlı olmak gerekir. Bir kere yapılan kurar ihlali, sonraki kuralların uygulanması engeller. Yavru yasaklı bölgelere girdiği zaman cezalandırma yöntemi ile ve konuşarak durum izah edilir. Bu cins köpekler kesinlikle çok zekidir ve sahibini anlar.
–Evde tek kalmaya alıştırma: Eve alınan, köpeğinde zaman zaman evde diğer aile fertleri gibi tek kalması gerekebilir. Öncelikle kısa süreli olarak evde tek bırakılabilir. Tek bırakmadan önce köpeğin, suyu ve oyuncakları hazır hale getirilir, parçalayacağı, kıracağı eşyalar ortadan kaldırılır, bulunduğu ortamda Televizyon varsa, açık bırakılabilir. Köpeği tek bırakmadan önce onunla konuşulmalı, çok kısa süre sonra yalnız kalacağı belirtilir, eve dönüşte küçük ödüller verilmesi, evde tek kalma alıştırmalarında fayda sağlar. Her tek bırakıldığında aynı hazırlıklar yapılır ve dönüş kısa sürelerle artırılarak devam edilir. Öncelikle o bir canlı ve uzun süre tek kalamaz, kaldığı zamanlarda istenmeyen yaramazlıklar yapabilir.
–Kukır Köpek Eğitiminde oyun: Kukır oyuncu bir köpektir. Kukır köpek eğitiminde en eğlenceli olanı oyun eğitimidir. Ona eğlenceli oyunlar öğretilirse hoşça vakit geçirilir. Genellikle yakala getir tarzı oyunlar öğretilmesi kolay eğlenceli bir oyundur. Köpeğin her doğru davranışında küçük ödüller verilir. Bir oyunu öğrenme süresi iki üç gün sürer, sabırlı olmak ve vazgeçmemek gerekir. İstenilirse ip atlama bile öğretilebilir. Tek yapılması gereken sabır ve vazgeçmemektir.