Paylaş |
|
Tweet |
Yavru bebekler insan yavrusu kadar titiz bir bakım isterler. Onlara özel bakım yapmanız ve özel zaman ayırmanız gerekir. Köpeklerde en kolay eğitim verebileceğiniz zaman 3-6 ay arasıdır. Daha kolay anlar ve çabuk kavrarlar. Ancak normal bir bebek gibi onlarda her şeyi oyun olarak görürler ve ilgileri çok dağınıktır. Doğru bir eğitim için köpeğinizin dikkatini çekebilmeli ve öncelikle onu yorarak ilk enerjisini almalısınız.
Köpeğinizle iletişiminize dikkat etmeli komut verirken kesin ve net bir dil kullanmalı ama kesinlikle bağırmamalısınız. Bu köpeğinizle iletişiminizi zedeler ve güven problemi yaşamanıza sebep olur. Köpekler bebeklikte yaşadıklarını unutmazlar. Bu yüzden özenli ve sevgi dolu davranmalısınız. Bebekken nasıl davrandığınız, onunla birlikteyken kullandığınız tutum, köpeğinize gösterdiğiniz sevgi ilerleyen zamanda köpeğinizin karakterini oluşturur. Eğitim almayan köpeklerde ev yaşamında sıkıntı yaşayabilir, büyüdükçe huzursuzluk yaşayabilirsiniz. Peki,küçük köpek eğitimi nasıl verilmeli?
Köpeğiniz yaşamının ilerleyen dönemlerinde bebekken öğrettiğiniz ve alıştırdığınız şekilde davranır. Dolayısıyla yavruyken her detayı planlamalı, ortak yaşam alanlarını ve sınırlarını belirlemelisiniz. Bu noktada unutulmaması gereken konulardan en önemlisi ise; köpeğiniz bir insan, bir robot değil sadece bir köpek. Yani onun anlayış kapasitesini bilmeli davranış ve beklenti olarak köpeğinizden yapamayacağı davranışlar beklememeli, anlayamayacağı ifadeleri anlayacağı düşüncesine kapılmamalısınız. Kurallara ve tutumlara gelece olursak; örneğin köpeğinizin mutfağa ya da evin herhangi bir bölümüne girmesini istemiyorsanız bebekliğinden itibaren buna müsaade etmemelisiniz. Kısacası yapması gereken davranışları evinize geldiği ilk andan itibaren yaptırmamalısınız.
Bebekliğinde köpeklerinde dişleri kaşınır. Bu yüzden duvarları, mobilyalarınızı kemirebilir. Bunun önüne geçmek için önlem alarak diş kaşıyıcı oyuncaklardan edinmelisiniz. Bir yeri kemirdiğinde işaret parmağınızı kaldırmalı ve kesin bir dille hayır demelisiniz. İstemediğiniz bir şeyi ya da yapmaması gereken bir şeyi yaptığında uzun uzun konuşmamalı kesin ve net bir şekilde uyarmalısınız. Aynı şey teşvik etmek istediğiniz davranışlar içinde geçerlidir. Aferin gibi bir sözcükle kafasını okşamalı, köpeğinizi sevmelisiniz. Yani olumsuz davranışlar için kesin bir dille hayır demeli davranış olarak da işaret parmağınızı kaldırarak uyarmalı; olumlu davranışlar için sevgi dolu bir aferin, davranış olarak da sevgi göstermek eğitiminizin temelini oluşturacak.
Çiş Eğitimi: Köpeğiniz istemediğiniz bir yere çişini veya kakasını yaptığında yukarıda bahsettiğimiz gibi uyarmalısınız. Çişini yaparken altına bir gazete koyun. Evinizde bir köşe belirleyin. Çişli gazetenin üstüne temiz bir gazete serin. Köpeğinizin çişinin kokusunu alacak zamanla gazeteye yapmaya başlayacaktır. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde koklayarak belli bir yerde hareket ettiğini görebilirsiniz. Bu hareketi gördüğünüzde gazete koyduğunuz köşeye elinizde dokunup gel diye çağırmalısınız. Gazeteye düzenli yapmaya başladıktan sonra günde en az iki saat belirlemeli köpeğinizi bu saatlerde dışarı çıkarmalısınız. İlk zamanlarda yürüttüğünüz alanı küçük tutmakta fayda var. O saatler dışında evde tuvaleti geldiğinde hayır diyerek uyarmalı ve dışarı çıkarmalısınız. Bu sırada gazeteyi kaldırmalı ve köpeğiniz sadece dışarıya tuvaletini yapmaya başladığında belirlediğiniz saatlere göre yapması gerektiğini anlayacaktır.
Temel Komutlar: Otur, kalk, yuvarlan, yat gibi komutları temek komutlar diye adlandırırız. Bu komutları köpeğinize öğretmek ilerleyen zamanlarda ciddi bir kolaylık sağlayacaktır. Köpeğinize istediğiniz komutu elinizle göstererek desteklemeli sadece söz ile belirtmemelisiniz. Örneğin otur derken elinizi aşağı doğru, kalk derken yukarı doğru hareket ettirmek gibi. Köpeğiniz çeşitli denemeler sonucu doğru hareketi yaptığında sevmeli ve bir ödül ( tercihen mama ) vermelisiniz.
Tasma: Köpeğinize tasma eğitimi vermek ilerleyen zamanlarda sizi sürüklememesi ya da keyifli bir yürüyüş yapmanız açısından önemlidir. İlk zamanlarda tasmayı çok serbest bırakmamalı, köpeğinizin sizin önünüzden gitmesine izin vermemelisiniz. Köpeğiniz her zaman sizin yanınızdan yürümeli ve kontrolün kendinde olduğunu düşünmemelidir.