Paylaş |
|
Tweet |
Köpeklerde eğitim psikolojisi nedir? Köpeklerde eğitim neden gereklidir?
Köpeğiniz hangi ırka hangi cinse sahip olursa olsun sosyal olmayan bir köpek ile aynı ortam ve aynı ev içinde yaşamak tehlike barındıran bir süreç olacaktır. Köpekler kendi türlerine ve diğer hayvanlara aynı zamanda insanlara ve farklı türlere değişik tepkiler verebilmektedir. Örneğin bir köpek suya aşırı hassas olabilir banyo yapmak istemeyebilir, ev içerisinde bulunan herhangi bir alet ya da ses onu daha da agresif hale getirebilir. Örneği gök gürültüsü, yıldırım sesi, silah sesi, korna sesi, ev aletlerinden çıkan sesler, elektrik süpürgesi, fön makinesi, çamaşır makinesi, gibi sesler köpeklere asosyallik katar. Bu asosyallikte köpeklerin tasmasız hareket edememelerine neden olabilir. Köpekler ve canlılar bilmedikleri şeyler ürkerler. Aynı zamanda acı veren durumlardan ve nesnelerden uzak dururlar. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de bir müddet sonra bu korkular takıntılı ve sıkıntılı bir hal alır. Bir müddet sonra bu fobiler saldırganlık hissi oluşturarak köpeğe ve sahibine ve dış çevredeki kişilere zarar vermeye başlar.
Yukarıda örnekler ile bahsettiğimiz gibi köpeklerin psikolojisi bir ev ortamını ve içerisindeki yaşayış kurallarına farklı reaksiyon verebilmektedir. Köpeklerde eğitim bu reaksiyonlar ile devreye girmelidir. Bir köpek sahibi ile aynı ortamda yaşaması için eğitim almalıdır. Aksi takdirde aynı yerde yaşamak bir kâbusa dönüşecektir. Sınırlı şekilde köpeğinize verdiğiniz eğitim onu çok tatmin etmeyecek ve ciddi şekilde düzelme sağlamayacaktır. Ciddi bir eğitimden geçmiş köpek etrafına ve sahibine sadık çevreyle uyumlu ve mutludur. Fakat bu süreç kolay bir süreç değildir. Bu süreç için anlamlı bir çaba ve eğitim gerekir. Köpeğin seçimi kadar, köpeğin cinsi zekâsı, çevikliği ve sahibine olan algı açıklığı çok önem arz eder.
Bu belirtiler köpeğin eğitilebilirlik düzeyini yansıtır. Aynı zamanda yeni köpek alırken köpek seçiminde size yardımcı olacaktır. Köpeklerde göz teması çok önemlidir. Eğitimde şart köpek ile etkileşim içinde olmaktır. Özellikle küçük yaştaki ve cinsiyet gelişimi henüz tamamlanmamış köpeklerin eğitimi biraz sıkıntılı bir süreçtir. Köpeklerde eğitim doğru zamanlarda olmalıdır. Bu çok önemlidir. 1 yaşını geçmiş köpek eğitimi 6 aylıklara nazaran daha sıkıntılı ve uğraş gerektirir. Özellikle yavru köpeklerin eğitimini verirken onlara daha geniş bir ortam ve onları çok sıkmadan bir eğitim planlanmalıdır. Fakat köpek eğitim merkezleri ve eğitim alanlarında itina ile yapılan eğitimleri ile bu süreç daha kolay ve rahat gerçekleştirilir. Köpek eğitiminde eğitmenler ödül programını yaptırım olarak sıkça tercih ederler.
Ödül programının doğru ve zamanında kullanılması eğitim için çok mühimdir. Ödül programı değişken olabilir ve ödüller çeşitlendirilebilir. Köpekler sadece ev hayatı ve sosyalleşme için eğitilmezler aynı zamanda alan savunma ve koruma amaçlı olarak ta eğitilirler. Bu eğitimler temel itaat eğitim almış ve sonrada ileri itaat eğitiminden geçmiş köpeklere uygulanır. Temelde itaat eğitimini almayan ve 1 yaşına kadar hiç eğitim almamış bir köpeği alan savunma ve koruma amaçlı kullanmak çok saçma olacaktır. Her şeyde olduğu gibi köpek eğitiminin çeşitli basamakları vardır. Temelde komut programlarından haberi olmayan bir köpeğin ileri itaat eğitimini almasını bekleyemezsiniz.
Aynı zamanda ileri itaat eğitimi almamış bir köpeğinde savunma ve koruma amaçlı ileri bir eğitime katılması mümkün değildir. Savunma ve koruma amaçlı eğitilecek köpekler çok zeki aynı zamanda çok çevik köpeklerdir. Bu programlar sayesinde görsel zekâları duygusal zekâları gelişmektedir. Normal köpeklere oranla tehlikeler ile nasıl baş edecekleri konusunda bilgileri vardır. Koklama ve duyuları çok gelişmiştir. Bu duyular sayesinde bu eğitimi tamamlar. Bu eğitim sonucunda alan savunma ve koruma düzeyleri tamamlanır.