Paylaş |
|
Tweet |
Kendinizi yalnız hissediyorsanız ve sürekli olarak yanınızda olacak ve sizi bırakıp gitmeyecek bir arkadaşa ihtiyaç duyuyorsanız kendinize bir köpek alıp besleyebilirsiniz. Köpekler bilinen saldırgan kimliklerinin aksine son derece duygusal ve vefakâr hayvanlardır. Sahibine son derece bağlı olan bu hayvanlar asla sahiplerini satmazlar ve olası bir tehlike durumunda kendilerini öne atarak sahiplerini korurlar. Bir köpek alıp besleyecekseniz öncelikle yaşam alanınızı analiz etmeli ve sizin yaşam alanınız ve standartlarınıza en uygun köpek cinsini bulmalısınız. Eğer apartmanda yaşıyorsanız bir kangal cinsi köpek besleyemezsiniz. Ya da çok kalabalık nüfuslu bir ilde kalabalık ve işlek bir cadde üzerindeyseniz bir pitpull besleyemezsiniz. Beslerseniz de sonucu sizin için umduğunuz gibi olmayabilir.
Yaşam tarzınız ve standartlarınıza uygun köpek cinsini bulduktan sonra size en yakın petshoptan ya da internet sitelerindeki sahiplendirme sitelerinden istediğiniz cinsi tedarik edebilirsiniz. Asıl önemli olan aşama bundan sonra ki aşamadır; EĞİTİM. Eğitim köpekler için olmazsa olmaz olan ve özellikle de evde bakılacak köpekler için hayati önem taşıyan bir etkendir. Köpeğin evde nasıl yaşaması gerektiği tuvaletini bereye yapacağı nerde ve ne zaman yemek yiyeceği havlayıp havlamayacağı bunların hepsi ona eğitimle öğretilecektir.
Köpek eğitimi öyle herkesin yapabileceği sıradan ve basit bir değildir. Köpeğinizin eğitimi için yakın çevrenizde bulunan 6yada daha önce duyduğunuz köpek eğitim merkezlerinden yardım alabilirsiniz. Üsküdar’da oturanlar ve çevresinde ikamet edenler için Üsküdar köpek eğitim merkezi en ideal tercih olacaktır. Köpeğinizi kendi muhitinden fazla uzaklaştırmada kendi bulunduğunuz yerdeki eğitim merkezlerine bırakın. Bu merkezlerde köpeklerinize temel itaat eğitimleri yemek yeme eğitimleri tuvalet eğitimleri ev ve apartman yaşamı gibi temel eğitimler verilir ve köpekler tarafından eğitimin en kolay alındığı dönem yavru oldukları 2-3 aylık olan dönemleridir. Bu dönemlerde köpeklere ne öğretmeye çalışırsanız zorlanmadan ve sizi zorlamadan kolaylıkla öğrenirler ve kolaylıkla da unutmazlar. Yavru iken aldığınız bir köpeğe bildiği ya da bileceği her şeyi siz öğretebilirsiniz. Tıpkı bir çocuk büyütüyormuş gibi düşünebilirsiniz.
Köpeğinizin eğitimi tamamlandıktan sonra onunla birkaç gün zaman geçirmeli ve eğitiminin başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Eğer ki sonuçtan memnun kalmazsanız tekrar eğitim merkezi ile görüşerek köpeğinizin aldığı eğitimi yeterli bulmadığınızı belirterek tekrar bir eğitime tabii tutulmasını istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu isteğiniz itirazsız olarak yerine getirilecektir. Fakat bu gibi durumlarla çok nadir karşılaşılmakta hatta hiç karşılaşılmamaktadır da denilebilir. Özellikle de Üsküdar köpek eğitimi merkezi işini hakkıyla ve gerçekten ustalıkla yapan yerlerden birisidir.
Her köpek türü de eğitilmeye yatkın değildir. Buda unutulmaması ve göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur. Köpeğinizin eğitilmeye yatkın olup olmadığı eğitim kurumu tarafından size birkaç gün içerisinde bildirilir. Eğer köpeğinizin eğitilmeye müsait olmadığı kanaati verildiyse yapabileceğiniz pek fazla seçeneğiniz bulunmamaktadır. Eğitilemeyen bir köpeğin de tahmin edilebileceği üzere apartmanda veya evde bakılması oldukça zor olacaktır. Bu nedenle evde köpek bakmaya karar verdiğinizde bakacağınız cinsi araştırırken baktığınız ırkın eğitime yatkın olup olmadığını da araştırmanız yararlı olacaktır.
Sokaklarda ki birçok köpeğin başı boş ve sahipsiz oluşunun nedenleri arasında bu şekilde bilinçsizce başkalarından ya da barınaklardan alınmaları ve daha sonrasında eğitilemeyince de sokaklara kaderlerine terk edilmeleridir. Burada insanlara büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bakamayacağınız ya da ırkını cinsini özelliklerini iyice araştırmadığınız köpekleri sahiplenmemeniz hem sizin hem de köpeklerin açısından yararlı olacaktır. Bir köpek sahiplenerek bakmak ciddi anlamda sorumluluk sahibi olmayı gerektirir ve tıpkı bir insan gibi köpeklerin de ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak hesaplandıktan sonra bir köpek sahiplenilmeli ve eğitim için eğitim merkezlerine bırakılmalıdır.