Paylaş |
|
Tweet |
Yeni beslenmeye başlanan yavru köpeklerin eğitime başlaması şarttır. Her köpek sever, beslemeye başladığı köpeğin uysal, sıcakkanlı ve mutlu olmasını istiyor. Bunun için ne kadar çaba gösterirseniz o kadar karşılık alırsınız. Köpek eğitiminde köpeğin eğitime ne kadar erken başlaması o kadar fazla başarılı olması demektir. Çoğu hayvan sever köpeğini sahiplendirmeden önce bile eğitim vermeye başlar. Sahibine iletmeden önce tuvalet eğitimi ya da itaat eğitimi gibi eğitimlere tabii tutarak yeni evine hazırlar. Olgun bir köpeğe göre yavru köpeklere eğitim vermek ve sonuç almak daha hızlı olacaktır. Rahatsız ettiği durumları düzeltmek adına ve daha sağlıklı ilişkiler kurmak adına köpeğin alacağı eğitim son derece önemlidir.
Sultan gazi Köpek Eğitimi uzmanları bu konuda size yardımcı olacaktır. Köpek eğitimi konusunda eğitim almış ve köpeklerin dilinden anlayan bu insanlar aracılığıyla köpeğinizi emin ellerde eğitmiş olursunuz. Kendiniz eğitmek istediğinizde köpek eğitimi konusunda alacağınız kitaplar ve yapacağınız araştırmalar sonucunda hareket edebilirsiniz. Eğitim konusunda veteriner hekimlerden destek alabilirsiniz. Ne tür eğitimler uygulamanız gerektiğini ve nasıl davranmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra kendisi köpeğe eğitim verebilir. Birçok köpek eğitim yöntemi vardır. Köpeğinizin eğitileceği yöne göre değişkenlik gösterir. Bir koruma köpeği ile ev köpeği arasında eğitim farkı vardır.
Köpekler sahiplerinden gelecek sevgi işaretlerini çok severler. Eğitim sırasında köpekten olumlu cevaplar alındığında yapılacak ödüllendirmeler köpeği hem heveslendirecek hem de mutlu edecektir. Öğrenmiş olduğu bir eğitim komutu sonucu aldığı ödül sayesinde bu komutu unutmayacak ve her seferinde doğru cevabı verecektir. Ödülün ne sebeple verildiğinin köpek tarafından anlaşılması için köpeğin komuta verdiği cevabın hemen ardından birkaç saniye içerisinde ödülünün verilmesi gerekir. Köpeğinizin komut karşısında vermiş olduğu olumlu cevap sonrasında vereceğiniz ödül mama ya da övgü şeklinde olabilir. Ya da her ikisi de kullanılabilir. Övgü şeklinde olacağından ufak bir sevgi göstergesi onun için yeterli olacaktır. Bunun dışında köpeğinizle yapacağınız ufak bir oyun da ödül niyetine gerçekleştirilebilir.
Eğitim süreleri olabildiğinde kısa tutulmalıdır. Uzun süreler eğitim yapıldığında köpek eğitimden sıkılacak ve tepki vermeyecektir. En fazla iki dakika olarak sınırlamalar yeterli olacaktır. Ara vererek günde beş ya da altı kez deneme yapabilirsiniz. Eğitimi her zaman aynı ortamda vermeniz önerilmez. İlk kez evde eğitim vermeyi denediniz ve başarılı olamadıysanız ikinci denemeyi dışarda deneyebilirsiniz. Sonrasında dolaşırken deneyebilirsiniz. Her denemeyi farklı ortamlarda denemeniz daha sağlıklı olacaktır. Her ortamda da geçerli olabilecek eğitim sırasında yapılması gereken tek kural köpeğin adapte olmasını sağlamaktır. Etrafında dikkatini dağıtabilecek herhangi unsur olmamasına dikkat etmelisiniz.
Köpek eğitiminde köpeğinizin yapmasını istemediğiniz davranışlardan engellemek için köpeğinize vurmak, kızmak yerine güzellikle yaklaşmanız doğru olacaktır. Yapmasını istemediğiniz bir durumla karşılaştığınızda köpeğinizi bir süre görmezden gelmek ona en büyük ders olacaktır. Bunu bir ceza olarak algılayan köpek aynı hareketi tekrarlamamaya çalışacaktır. Aynı yanlışı tekrarladığında sahibi tarafından dışlanacağını anlayan köpek sahibinin kendisine küsmemesi için onun istediği gibi davranmaya başlayacaktır.
Bazı köpekler evlerde bulunan elektrik kablolarını kemirebiliyor. Bu durumlarda bile bağırmak kızmak çözüm olmayacaktır. Hayır, komutunu böyle durumlarda öğretmeye çalışmalısınız. Hayır, komutu ile o an yaptığı davranışı durdurmasını beklemeli ve size yönelmesini ciddiliğinizi anlamasını sağlayın. Komut verirken yüzünüzün alacağı şekilde son derece önemlidir. Gayet resmi bir tavırla Hayır komutunu algılayan köpek yaptığı işin yanlış olduğunun farkına varacak ve sonlandıracaktır. Komutu algıladığı ve yaptığından uzaklaştığı anda ödüllendirmek doğru olacaktır.