Paylaş |
|
Tweet |
Sokak köpekleri her zaman her yerde karşımıza çıkabiliyor. Onlarca sokak köpeğine bakamayıp da dışarı atanlar yahut sokaktaki hayvanları değersiz varlık gibi görenler onların ne çektiklerini asla bilemezler. Onlarda insanlar gibi düşünemese de hissettikleri, yaşadıkları akıllarında unutulmaz bir hal alıyor. Yaşadıklarını psikolojik olarak yansıtmaktadırlar. Saldırgan ve içine kapanık bir hal alırlar. Hiçbir hayvan sevgi görüp de saldırgan olmaz. Bu tamamen bakan kişinin kendisine bağlıdır.
Siz ne kadar çok köpeğinize değer verdiğinizi hissettirip, onunla vakit geçirip onu eğitmeye çalışırsınız onlar da o kadar çok şey öğrenir sizden. Kim istemez ki köpeğiyle beraber istediği her şeyi yapmak? Ya da kim istemez ki bir elinin hareketiyle köpeğinin yanında olmasını. . Köpekleri eğitmek düşündüğünüz kadar zor değil aslında. Yapmanız gereken onlara bütün sevginizi göstermek ve onun bunu hissetmesi. Bazı köpeklerde doğuştan saldırgan olabiliyor yetiştiği yerden ve bulunduğu ortamdan kaynaklanan. Bu gibi durumlarda bu köpekleri eğitmek gerçekten de kolay olmuyor. Bazılarından kısa zaman alırken saldırgan yetişmiş köpeklerde uzun zamanlar alabiliyor…
Sokak Köpeği Eğitip Sahiplendirmek isteyenler için bu kolay bir durum olmasa da bazen eğlenceli bir hal alabiliyor. Onlarla sürekli ilgilenmek sürekli yeni bir şeyler öğretmek hem öğretici açısından hem de köpekler açısından kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor. Köpeğinizi ne kadar erken yaşta eğitmeye başlarsanız o kadar çok verim alacağınız söz konusu. Köpeğinize ilk tuvalet eğitiminden başlayabilirsiniz. Onlara bu alışkanlığını kazandırmak ev ortamında tuvaletini hiçbir zaman yapmaması gerektiğini kavrayacak ve her zaman ona göre hareket edecektir. İlk zamanlarda bu biraz zor olacaktır fakat alıştığı zaman asla evde ya da misafirliğe gittiğinizde bu davranışını tekrarlamayacaktır. Onu ilk bu şekilde eğiterek eğitiminden başlayabilirsiniz. Daha sonra onunla oyunlarla karmaşık bir şekilde eğitiminize devam edebilirsiniz. .
Bu eğitim şekli köpekleriniz için en eğlenceli kısımdır. Çünkü her küçük çocuk gibi onlarda oyun oynamak ister. Oyun oynayarak eğitildikleri zaman öğrendikleri akıllarında daha kalıcı ve uygulamaları da bir o kadar hızlı oluyor. Eğitmenlerinde işini daha heyecanlı ve istekli yapmaları bu denli kolaylaşıyor. Eğitmenlerin Sokak Köpeği Eğitip Sahiplendirmek amaçlı yaptıkları bu çalışma köpeklerin yeni sahiplerinin sevimli yaklaştıkları zaman köpeğin kendini güvende ve huzurlu hissetmesini sağlıyor. Köpeklerin psikolojisi özellikle de yavru köpeklerin eğitmenlerinin ne kadar iyi davrandıkları ya da ne kadar kötü davrandıklarını algılayıp davranışları ona göre şekillenebiliyor. Bu yüzden köpekler eğitilirken onlara saldırgan olmayı değil de onların daha cana yakın olmaları sağlanmalıdır.
Günümüz de sokak köpeklerini alan çok az eğitmen olsa da geri kalan sokak köpekleri saldırganlığı ile biliniyor. Kimsesiz ve aç bırakılmış bu köpekler zamanla kimseyi yanına yaklaştırmayıp insanların korkmasına neden olabiliyor. Bütün sokak köpeklerini eğitip, sahip bulmak çok zor bir olasılıktır. Bazı sokak köpekleri ise eğitimini üstlenmesi, bakımının ağır gelmesi ve yapamayacağını düşündüğü için yuvalardan alınan eğitilen köpekleri hevesleri kaçınca dışarı salması köpeklerin psikolojisini yerle bir ediyor.
Bu köpeklerin sokağa alışım sürecinin zor olduğundan ilk zamanlar ne yapacaklarını bilemezler. Zamanla diğer sokaktaki köpeklerle boğuşma ve dışarıda yemek bulamaması kendini besleyememe söz konusu olunca daha agresif ve saldırgan olmaları gözden kaçmıyor. Bu hayvanları tekrar eğitmek çok uzun yıllar alabilir. Yavru köpeklerin ya da yetişkin köpeklerin bozulmuş olan psikolojilerini kimi zaman çabuk düzelirken yaşadığı problemler hayatta kalma mücadeleleri ile zor geçirmiş bir hayatı olan köpeklerin düzelmesi çok zor olabiliyor. Bu yüzden köpeklerin bakılamayacağının düşüncesinde olanlar için asla köpek almamaları öneriliyor. Köpeklerin yuvalarında ki yaşamının ve eğitildikleri yerden daha iyi bakılabileceği sahiplere verilmesi uygun görülüyor.