Paylaş |
|
Tweet |
Köpek eğitimi önemli bir husustur. Köpeğinizin eğitilmesi hem sizin hem onun hayatını olumlu yönde değiştirecektir. Eğitim sayesinde köpeğiniz çevresiyle ve sizinle uyumlu yaşamayı öğrenecektir. Sevimli, sıcakkanlı, sevgiye aç olan bu canlıların eğitimlerinde en önemli görev size düşüyor. Eğitime başlarken ilk öncelik köpeğimizin cinsine uygun bir eğitim vermektir. Köpeğinizin cinsine uygun eğitimleri araştırıp uygularsanız veya eğitimi verecek kurumun eğitimlerini incelerseniz işiniz daha da kolaylaşmış olacaktır.
Her köpeğin eğitim süreci bir değildir. Cinsten cinse değişen eğitimler farklı yöntemlerle verilir. Köpeğin cinsi saldırgan veya uysal olabilir o yüzden eğitim farklılıkları vardır. Cinsleri ayrı olsa bile her köpeğin karakteri de bir değildir. Tıpkı bir insan gibi düşünmeliyiz. Hırçın, sinirli, şımarık veya sakin, uysal olabilirler bu köpeğin karakteri ile alakalı bir durumdur. İlk öncelik köpeğin karakterini çözmek gerekir. Karakterini çözmemiz itaat eğitimlerine yardımcı olacaktır.
Köpekler çevrenin onlara yaklaşımlarıyla davranışlarını belirlerler. Tehlike sezdikleri anda hırçınlaşırlar. Eğitimsiz çoğu köpek her hareketi tehlike olarak algıladığı için saldırma iç güdüsüyle hareket ederler. Eğitimler özellikle ve genellikle bebeklik döneminde başlar. Yavru bir köpeğin eğitimi yetişkin bir köpeğe nazaran daha kolaydır. Çünkü yavru köpeğin daha alışkanlıkları oturmamış, itaat etmeye eğilimli bir durumdadır. Köpeğimize ilk olarak HAYIR ı öğretmemiz gerekecektir. Köpeğimizi hayır kelimesi sayesinde doğru veya yanlış yaptığı hareketleri öğrenecektir. Hayır, kelimesinin ona yanlış bir tavır halinde söylendiğini ona işlememiz gerekecektir.
Köpeğimize aşılamamız gereken diğer bir şey ise tabiri caizse patronun kim olduğudur. İpleri köpeğin eline bir kere verdiniz mi geri almanız o kadar zor olacaktır. Size sözünün geçtiğini bildiği için yanlış hareketleri yapmaya devam edecektir. Bu gibi hareketlerin sebebi bebeklik döneminde yaptığı hareketleri bir kereden bir şey olmaz deyip gülüp geçmenizden kaynaklanmaktadır. Mesela eğer çişini yaptığında güldüyseniz o bu hareketin sizi güldürdüğü düşüncesine kapılıp bunu tekrarlayacaktır. O yüzden köpeğinizle aranızdaki ilişkinin doğru orantıda olmasını sağlamanız gerekir yani dengede tutmalısınız. Köpeğinizi eğitmeye başlamadan önce sizin de sabırlı olmanız gerekecektir. Eğitim sürecinde sizi sık sık sinirlendirebilir ve eğitimden vazgeçecek kadar bunaltabilir. Sabırlı olmanız durumunda sizin de onun da hayatı kolaylaşacaktır.
Eğitim sürecinde ilk ve en önemlisi tuvalet eğitimidir. Köpeğinizin oraya buraya tuvaletini yapmasını istemiyorsanız bu konuya oldukça önem vermelisiniz. Tuvalet eğitiminde genellikle vakti olmayan insanların uyguladığı yöntem gazete kâğıdı yöntemidir. Boş bir oda gazete kağıtları ile kaplanır ve köpeğimiz o odaya bırakılır. Odadan her gün bir gazete kâğıdı eksiltilir ve köpeğimiz tuvaletini sadece gazete kâğıdına yapmaya başlar. Vakti olan insanlar ise genellikle dışarda gezdirir açık havada alıştırır. Köpek gezmeyi bir ödül olarak gördüğü için alışması daha kolay olacaktır.
Eğitimin sürecinin diğer bir konusu otur kalk eğitimidir. Bu gibi eğitimler genellikle ödüllendirme yöntemiyle yapılmaktadır. Ödül mamaları veya eğitim sonunda köpeğimizin yemeğini verilerek yapılır. Hayvan bu sayede laf dinlerse ödüllendirileceğini anlar. Köpeğimizi kendimiz eğitemiyorsak bir uzmana başvurmak doğru bir karardır. İstanbul Şişli bölgesinde bu gibi köpek eğitim kurumları veya özel eğitmenler mevcuttur. Eğitmen veya eğitim kurumu seçerken işinde uzman ve güvenilir olmasına dikkat etmeliyiz. Acemi bir eğitmen köpeğe şiddet uygulayabilir acemidense cani demek daha doğru tabi. Eğitim sürecinde köpeğimizin yanında bulunmalıyız. Sizi unutmaması ve size itaati açısından önemlidir. Aksi takdirde köpeğimiz eğitmenine alışır ve yine sizin sözlerinizi dinlemez.